Kunstnerne 2019

Trykk på navnet for mer informasjon om hver kunstner

Navn
Anders Zorn

Anders Zorn (1860–1920)

Zorn mestret oljemaling, akvarell, etsning, tegning og skulptur, og var ut over portretter kjent for sine nakenstudier av kvinner ved Dalarö og sjøen Siljan. Zorn, Bruno Liljefors og Carl Larsson anses som noen av Sveriges største kunstnere. Zorn og Rembrandt regnes som verdens to fremste etsere.

×
 
Anita Klein

Anita Klein

Anita Klein’s intimate, life affirming work comes as a welcome breath of fresh air. Her personal celebrations of everyday living rendered with humour, sensitivity and beauty reveal a joyful delight in the ‘dailiness of life’. She is one of Britain’s finest and most prominent artists and printmakers of the 21st century.

×
 
Ann-Cathrin Torp

Ann-Cathrin Torp

Mine bilder har forskjellige uttrykk, men jeg liker å skape balanse og lys i spill med farger. Bildene blir til underveis, men ender ofte opp som abstrakt natur. Jeg liker ikke å sette titler på mine bilder – bestemme hva folk skal se i bildene, de skal oppleves der og da.

Trykk her for Ann-Cathrin Torp's webside

×
 
Anne Valen Næss

Anne Valen Næss

Hun leker seg med farger, mennesker og innlegg i kultur- og samfunnsdebatter. Store flater forteller noe om tid og mennesker. Underfundig humor får deg til lete rundt på lerretet. Hun ønsker ikke å fortelle hva du skal oppleve, men titlene leder deg et stykke på vei.

Trykk her for Anne Valen Næss's webside

×
 
Ari Behn

Ari Behn

«Farger er følelser» Ari Behns bruk av farger har gjort ham til en fremragende kolorist. Motivene beveger seg i landskapet mellom det figurative og abstrakte, med utpreget bruk av symbolikk i bildene inviterer han tilskueren til også selv å tolke bildene.

Trykk her for Ari Behn's webside

×
 
Dagfinn Knudsen

Dagfinn Knudsen

Jeg har alltid vært opptatt av å tegne mennesker. I bildene er jeg aldri ute etter å gjenskape en ytre virkelighet, og jeg har derfor bare unntaksvis brukt modell. Jeg er interessert i å forenkle og stilisere kroppsformer, og dermed skape et individuelt uttrykk. Selve formen er viktig, og jeg tøyer gjerne grensene for det som er mulig.

×
 
Ellen Hesthaug

Ellen Hesthaug

Ellen maler og tegner humoristisk, naturalistisk og fabulerende. Noen ganger ville fantasifigurer, men ofte også med et dypere budskap. Hun jobber mest med akryl, akvarell og tusj. Ofte handler det om frihet og distansen til det hverdagsgrå.

Trykk her for Ellen Hesthaug's webside

×
 
Ellen M. Stien

Ellen M. Stien

Naturens lys og stemninger er den største inspirasjonskilden. Benytter foto, akvarell, akryl og olje for å uttrykke dette i min kunst. I akvarell er sauen ofte tema, inspirert fra 25 års fartstid i Lofoten. Som avveksling males nonfigurative bilder, gjerne akkompagnert til musikk.

×
 
Elling Reitan

Elling Reitan

Mystisk – Filosofisk – Koloristisk. De tre ordene karakteriserer både Elling Reitan og kunsten hans. Kunstnerisk har Reitan funnet sin uttrykks-form i en kombinasjon av det abstrakte og det naturalistiske. Fargebruken er dristig og imponerende.

Trykk her for Elling Reitan's webside

×
 
Frans Widerberg

Frans Widerberg (1934–2017)

Skal jeg gi deg en regle som åpner sjelens øyne? Stein, bølge, vind og flamme. Det er sterke krefter. Det femte elementet er det mest gåtefulle: ingenting. Hvem kan forstå ingenting? Frans Widerberg regnes som en av Norges fremste kunstnere. Energisk, ekstatisk, vital, ekspressiv. En gnistrende kolorist hvis bilder er fylt av styrke.

×
 
Gunilla Holm Platou

Gunilla Holm Platou

Det har ofte vært de humoristiske og ofte melankolske kumotivene som har stått i fokus siden 2003. Siden 2009 har fugler mer og mer vært tema, og da spesielt de utrydningstruede. Hun samarbeider jevnlig med forskere og miljøvernorganisasjoner, og holder ofte foredrag om fugler og hva vi kan gjøre for å redde dem.

Trykk her for Gunilla Holm Platou's webside

×
 
Hans Normann Dahl

Hans Normann Dahl (1937–2019)

Hans Norman Dahl var en kunstner som aldri sluttet å overraske. Hans politiske engasjement var tydelig gjennom mange år som avistegner med skarpe karikaturer og meninger. Ofte humoristiske. Sist var det eventyret og romantikk som engasjerte.

×
 
Pushwagner

Pushwagner

Hariton Pushwagner (1940–2018) Med et saftig spark til etablert hverdagsliv og vedtatte normer har PUSHWAGNER blitt et kjent navn i Norge. Den naivistiske streken og de fargesterke flatene gir form til hans pek mot den ensformige tilværelsen han selv har brukt store deler av livet til å flykte fra.

×
 
Hilde Kjepso

Hilde Kjepso

Hun lager collage av papirrester fra atelier og og annet «engangs» papir hun kommer over i hverdagen. Disse glimtene fra samtidens kulturelle, politiske og private begivenheter blir til en stram komposisjon som får plass i en serie som fortsetter og fortsetter. Collagene er selvstendige arbeider i seg selv og ofte en skisse til et maleri.

Trykk her for Hilde Kjepso's webside

×
 
Hilde Vasbø

Hilde Vasbø

Hun arbeider med detaljrike figurative motiver, der motivene uttrykker nærmiljøet med inspirasjon fra skjærgården og byliv. Humor er ofte en viktig del av uttrykkene. Teknikkene hun bruker er tusj og etsning i sinkplater.

Trykk her for Hilde Vasbø's webside

×
 
Håkon Bleken

Håkon Bleken

Håkon Ingvald Bleken er kjent for å bruke litterære verker som utgangspunkt for sine bilder. Henrik Ibsen og Franz Kafka er forfattere som han stadig vender tilbake til i sin produksjon. Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken.

Trykk her for Håkon Bleken's webside

×
 
Håvard Homstvedt

Håvard Homstvedt

Det er særlig hodeformer og menneskefigurer som trigger Homstveds skapertrang. I malerier, tegninger, grafiske arbeider og skulpturer forener han et abstrahert figurativt formspråk med undertoner av det absurde. Materialitet og tekstur er viktige elementer i Homstvedts arbeider. Han får ofte frem følelsen av relieffer i overflaten.

Trykk her for Håvard Homstvedt's webside

×
 
Ingvar Moi

Ingvar Moi

Jeg trives godt blant trær, og tegner og maler alt det rare jeg finner i skogen. Eventyraktig, mørkt og mystisk. Jeg maler med tretjære utvunnet langt inne i skogene. Slik blir det at jeg maler skogen med skogen.

Trykk her for Ingvar Moi's webside

×
 
Liz Ravn

Liz Ravn

Hun jobber mest digitalt: Digital Graphic Art, med tegnebrett og penn i Photoshop. Pennen erstatter blyant og diverse pensler. Kunsten har en særegen, tidsriktig og utradisjonell uttrykksform. Hun har en leken stil, og hennes nysgjerrighet resulterer i et stort spekter av forskjellige uttrykk.

Trykk her for Liz Ravn's webside

×
 
Mali Anette Hoel

Mali Anette Hoel

Mali Anette Hoel er tegner og maler, født 1974 og oppvokst i Oppdal. Malis tegninger preges av en lun humor eller et stikk av melankoli. Bruken av et lite, og gjerne slagferdig sitat tilfører tegningene ikke bare en orginal vri, men også en ekstra dimensjon.

Trykk her for Mali Anette Hoel's webside

×
 
Marianne Giske Lid Høifors

Marianne Giske Lid Høifors

Teknikken varierer mellom akvarell/tusjtegning og collage. Eksperimenterer med andre teknikker. I 2019 har jeg hatt fokus på å «sette problemer under debatt» (Ibsen) bl.a. med bruk av komisk alvor. Prøver å få folk til å tenke over problemer med forurensning av kloden, alvoret i me too debatten, samt bruk av IT i skolen.

×
 
Marianne Hadler

Marianne Hadler

Har dyrene sjel? Spørsmålet ble en gang stilt av Theodor Kittelsen, og det kunne vel David Attenborough svart på i dag. Selv er jeg ikke i tvil, og det er vel det jeg prøver å få frem i bildene mine.

×
 
Marianne Sandstø

Marianne Sandstø

Som basis for min tenkning om bilder og teknikk kan jeg si at: Jeg bygger opp struktur på lerret. Påfører deretter oljemaling lag på lag. Maler figurativt, på abstrakt bakgrunn.

×
 
Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt

Den verdensberømte akvarellmaleren Lars Lerin i et intervju i 2016 om Mikael Persbrandt: «Han er både svært generøs og humoristisk. Hans malerier er verk med store gester, han tar fram alla følelser når han maler: Ømhet, kjærlighet, sinne. Det er sterke malerier.»

×
 
Morten Langhoff

Morten Langhoff

Jeg maler hovedsakelig oljemalerier og større akvareller. Selv om maleriene mine er figurative, er jeg ikke spesielt opptatt av motivet i seg selv. Det er leken og den befriende åpenheten maleriet representerer som tiltaler meg. Dette mediet innehar et enormt vell av muligheter for variasjon, som jeg trives godt med!

×
 
Morten Reigsstad

Morten Reigsstad

Hans bilder bærer preg av hans klassisk figurative bakgrunn. Majoriteten av bildene har mennesket i fokus, enten i form av portrett, akt eller figurposisjon satt i et dagsaktuelt tema. Hans ønske er å male noe levende som kan vekke følelser hos mottakeren, skape egne opplevelser og assosiasjoner.

Trykk her for Morten Reigsstad's webside

×
 
Nico Widerberg

Nico Widerberg

Faren min, Frans, arbeidet mye med sterke farger, noe som har påvirket og blitt en del av meg. Likevel har jeg funnet meg selv og mitt eget uttrykk. Menneskekroppen, torsoer og hoder er sentrale elementer. Jeg tror det finnes en kraft utenfor meg selv, som jeg kan videreføre til kunsten.

Trykk her for Nico Widerberg's webside

×
 
Pippip Ferner

Pippip Ferner

Maleri, tegning, skulptur, installasjon. Arbeidene de siste årene retter fokus på marint mangfold og deres sjanser til å overleve i et hav som blir surere og fylles med plast. Maleriene er ofte detaljrike fabuleringer over organismenes anatomi, form og funksjon. I tillegg lager hun små og store installasjoner av funnet plast.

Trykk her for Pippip Ferner's webside

×
 
Rolf Nerli

Rolf Nerli

Jeg ønsker å uttrykke det norske landskapet både fra kyst og fjell, med den voldsomheten og roen jeg opplever og som påvirker meg. Jeg prøver å formidle den stillheten som likevel er midt i det brutale barske værbitte landet vi bor i. Jeg blir selv overrasket over mine bilder som tar sine egne veier underveis mens jeg maler.

×
 
Shaban Bamerni

Shaban Bamerni

Jeg maler hovedsakelig akryl på lerret, bruker mest kniv istedenfor pensel. Jeg fokuserer mest på himmel, havet og kvinner (ukjent ansikt) som vil uttrykke noe. Tematikken i bildene er ofte relatert til kjærlighet, lidenskap, lengsel, sorg.

Trykk her for Shaban Bamerni's webside

×
 
Sverre Schyberg Olsen

Sverre Schyberg Olsen

En av de mest vitale kolorister vi har i Norge. Har en sterk fascinasjon for naturen og dens tiltrekningskraft som han evner å uttrykke på en interessant og energisk måte. Typisk for hans motiver er samspillet mellom lys og fargekomposisjoner samt abstraherte naturlandskaper.

×
 
Tone Dietrichson

Tone Dietrichson

Dietrichsons bilder forener legemets og åndens lengsel etter grensesprengende, henrykkende opplevelser i ekstatiske visjoner som pulserer og vibrerer med stor fargekraft. Det er et særpreget og svært personlig billeduttrykk… Hun fremviser en håndverksmessig briljans og det er en slående helhet i hennes malerier. Trond Borgen

Trykk her for Tone Dietrichson's webside

×
 
Torbjørn Endrerud

Torbjørn Endrerud

Billedkunstner fra Oslo som arbeider innenfor popart og egenkomponert wpop sjangeren. Motivene bygges med kun rette streker og utstrakt fargebruk. Moderne mennesker i urbane miljøer gjør tendart bildene lett gjenkjennelige samtidig som de utstråler positive vibrasjoner.

Trykk her for Torbjørn Endrerud's webside

×
 
Unni Askeland

Unni Askeland

Unni Askeland kan betegnes som en moderne bohemdronning som alltid går egne veier og mener at norsk kunst er gørr kjedelig. Hennes prosjekter beveger seg innen en pop-art genre, der hun ofte bruker kjente ikoner fra populærkulturen.

×
 
Victor Sparre

Victor Sparre (1919–2008)

Victor Sparre har vært et navn i kunsten i 50 år. En Sparre kan man gjenkjenne på lang avstand, gjennom de stadig tilbakevendende temaer han aldri blir ferdig med. Til tross for at Sparre var opptatt av dagsaktuelle spørsmål, må han likevel karakteriseres som en typisk erindrings- og fantasikunstner.

×
 
Yngve Reidar Vold

Yngve Reidar Vold

Min billedverden inspireres av gamle kulturlandskap, kyst og hav, tømmerhuggere i dype skoger, uendelige fjell og fjerne horisonter. Men samtidig er jeg også opptatt av nære menneskelige møter som på umerkelig vis fester seg til minnet. Gjennom bildene forsøker jeg å forsterke opplevelsen av slike øyeblikk og inntrykk.

×
 
Janette Yvonne Karlsen

Janette Yvonne Karlsen

I mine bilder er det tidløse mennesket det sentrale, kropp og ånd. Det gjelder å skape en stemning som gir kroppen liv, og å få frem hele det komplekse mennesket.

Trykk her for Janette Yvonne Karlsen's webside

×
 
Øivind S. Jordfald

Øivind S. Jordfald

«Jeg kan ikke la være…» Tanken surrer rundt i hodet når ett eller annet innfall lar seg materialisere på en kobberplate eller en litosten, og resultatet blir et lite bilde på papir, som appellerer til folk flest. Et humoristisk bilde som mange kjenner seg igjen i og trekker på smilebåndet av.

×